måndag 6 augusti 2012

Morsan tipsar

Då var första arbetsdagen, för både stora och små, avklarad. Att gå från slött och långsamt semestertempo till att växla upp till vardag igen är inte helt friktionsfritt.

Att komma upp och iväg på morgonen är ju ett kapitel för sig, men som underlättas av att;
a) kläder och annat plockas fram kvällen innan
b) barnen käkar frulle på dagis och den vuxne på jobbet

Personligen tycker jag nog att själva "slavpasset" är när man hämtat barnen och ska hemåt. Men här finns några fallgropar att undvika för att det ska bli ganska trivsamt ändå. Man har ju blivit lite slipad genom åren...;
a) glöm inte mellanmålet vid 14.30-kaffet, hämta barn på hungrig mage och begynnande huvudvärk är onödigt
b) se till att ha handlat hem basvaror, inför veckans första dagar, så att du inte behöver dra ut och handla direkt
c) om du ändå måste åka, ta inte med ett trött barn som bara kommer gnata hål i huvudet på dig om först glass, sen godis..
d) bestäm dig för fixa till kvällsmat som är enkel och går fort att göra. Hemmagjord snitzel är ett direkt dåligt val
e) om du ändå vill göra måndagen, första arbetsdagen efter semester, lite mer "de luxe" se till att du har ingredienser till snitzeln, så att inte de äldre hungriga syskonen blir makalöst besvikna. Över vanligt platt stekt kött med grillkrydda.
f) det är smart att undvika alltför mycket multitaskning under tiden som du så snabbt som möjligt ska rädda husfriden. Det är inte alldeles livsnödvändigt att samtidigt göra pannkakssmet till dagen efter.
g) stoppa till de mindre barnen nåt mellanmål om maten dröjer, så att de inte blir för hungriga för att vilja/orka äta sen. När maten nu kan tänkas bli klar. Annars kan det lätt bli så att några matskedar mannafrutti blir hela kvällsmaten. Lagom näringsrikt.

Njut av tiden tillsammans innan de ska somna för natten. Kvalitetstid.

Sådär, lite så jobbar jag.

2 kommentarer:

Vad kul om du vill lämna en kommentar! :o)