Tranbär och hälsaTraditionellt har tranbär använts inom folkmedicinen för behandling av herpesmunsår och förebyggande och behandling av olika urinvägsinfektioner som blåskatarr. Cirka 60 procent av alla kvinnor drabbas av urinvägsinfektion under sitt liv och hos 20 procent är infektionerna återkommande.
På sjukhusen i USA ordineras idag ofta tranbärsjuice vid återkommande urinvägsinfektioner. Tidigare trodde man att effekten berodde på en surgörning av urinen. Idag vet man att innehållet av fruktos, proantocyanidiner och den okända polymeren gör att urinvägsbakterier som Escherichia coli (E. coli) inte kan fästa vid slemhinnorna i urinvägarna.
I synnerhet har proantocyanidiner en "antiklibbningseffekt" som gör att bakterierna inte kan fästa vid urinvägarnas slemhinna. En studie har visat att proantocyanidinerna även skyddar mot kolibakterier som är resistenta mot antibiotika. Andra studier har visat att tranbär minskar mängden av joniserat kalcium i urinen med upp till 50%. På så sätt minskas även risken för vissa typer av njursten.
En systematisk s.k. Cochrane-analys visade att tranbär säkerställt kunde minska risken för urinvägsinfektion hos sexuellt aktiva kvinnor. En annan studie visade att användandet av antibiotika nästan halverades hos kvinnor som använt tranbärsjuice.
Aktuell forskning har visat att tranbärsextrakt även har en hämmande effekt på magsårsbakterien Helicobacter pylori. Mekanismen är hämning av magsårsbakteriens viktiga enzym ureas och genom att hämma bakteriens energibildning. Magsårsbakterien använder sig av enzymet ureas för att bilda basiskt urinämne. Detta neutraliserar magsyran och ökar möjligheten för bakterien att överleva i den annars sura miljön.
Man har också visat att ämnen i tranbär minskar risken för tandköttsinflammation genom att minska vidhäftandet av vissa bakterier som streptococcus mutans och mitis i tandköttet. En studie från University of Rochester i USA visade att daglig tillförsel av tranbärsjuice minskade risken för att bakterierna skulle sätta sig fast i tandköttet med 67-85%. Detta minskar starkt risken för tandköttsinflammation och tandlossning.
En studie har visat att tranbärsextrakt i något högre koncentration kan ha en positiv effekt vid typ 2-diabetes bland annat genom att minska biverkningarna vid sjukdomen. Det finns också rapporter om att tranbär genom sitt innehåll av viktiga antioxidanter har en positiv effekt på hjärtkärlssjukdom.
Forskning har visat att en flavonoid-fraktionen från tranbär hämmar celldelningen av flera tumörceller. I en aktuell översiktsartikel från den tunga näringstidskriften American Journal of Nutrition från 2007 diskuteras hur ämnen i tranbär har starka potentiella skyddande effekter mot olika typer av cancer i tjocktarm, bröst, prostata och lungor. Den bakomliggande mekanismen skulle kunna vara påslag av programmerad celldöd av cancercellerna, minskad aktivitet av enzymet ornitindekarboxylas (ODC) och hämning av inflammatoriska mekanismer. Stimulering av ODC leder annars till bildning av ämnen (s.k. polyaminer) som stimulerar delningen av cancerceller. Hittills är dock nästan all forskning gjord på mänskliga tumörceller i cellodling.
Biverkningar med tranbär är sällsynta. Man kan vid högt intag påverka blodförtunningsmedlet waran. Vid en mindre daglig förtäring gäller dock inte detta. Ibland förekommer magirritation och i få fall kan risken för en viss typ av oxalatnjursten öka.
Sammanfattningsvis har tranbär intressanta effekter vid urinvägsinfektion, magsår och tandköttsinflammation. Experimentell forskning har visat att ämnen från tranbär kan hämma flera cancertyper. Dessutom finns stöd för positiva effekter vid hjärtkärlsjukdom och typ 2-diabetes.Källa: Prima Vi
Du är ju helt underbar :)
SvaraRaderaKram!!
och mätt på tranbär... :o)
SvaraRaderaBlev sugen på tranbär, så jag gick och köpte mig Tranbärsjuice. Gott, och nyttigt va de ju åxå. :o)//Mor
SvaraRadera